top of page

Качвай се на VAN COCK


„Извинявай, ти ли си КРУМОТДЪБЛЕКСУЕЛС?“ – питам трезвен, като лунатик в бара на Кристал. Естествено, че не е, тъпак, ти даже не знаеш кой е тоя човек, за когото питаш. Крум, разбира се, се оказа друг човек, а въпросът беше отправен към Миро, който пък е барабанист на безвременната групировка Van Cock. Оставам с вкуса на The Black Swells в устата, но ми отнема цяла полу-сутрин за да зацепя (Миро – Ломбарди е и вокалист/китарист на The Black Swells) Плюя редовната доза кръв в мивката и си мисля колко е романтична София в редките ни срещи, в които тя заема ролята на любовница и леко съблазнява с безкрайността си (физическа и идейна). Не е чудно и, че банда като Van Cock се е родила именно там. Перфектният саундтрак за една от онези вечери, в които си напълно убеден в това, че нищо няма значение и единствено вълните са важни. Сърф рок с рок 'н' рол, с рокабили, с психи-психа-психо-психеделия. Препоръчвам тук да си пуснеш Overrated Love, та да си поговорим и със звук.

Преди няколко години нямаше никаква индикация, че ще се появят банди, свирещи сърф/пост-пънк/дарк уейв/рокабили или пък който и да е стил, прашасал в десетилетията между средата на 60-те и средата на 80-те. Огромно удоволствие е да се наблюдават банди, които изкарват грaдския пейзаж чрез музиката на първия бунт. Първата съвсем целенасочена анти-вълна. Не просто да се забавляваме напук, ами да крещим в лицето на статуквото напук. Макар и не на пръв поглед явно, дори може би за самите тях – Van Cock спадат точно в тази графа от банди. Тези които наричат любовта „надценена“ и които могат с музиката си да предизвикат спонтанно смущение в пътеката на иначе „щастлив индивид“. Самото противоречие в жизнерадостността на Surf-рок-а и силно минорните, но свободни мелодии обрисува една напълно истинска картина. Един контекст на безнадеждното и безсмисленото. Една почти глуповата картина, която е напълно натурална, както когато морските вълни понесат есенни листа в океана. Или когато се появят онези скапани лебеди, които са толкова подли, че чак една от най-суицидните банди се е кръстила на тях.

Van Cock са напълно наясно какво правят. Опитът им на българската алтернативна сцена говори достатъчно за обмислянето на техния подход. Бившите и настоящи членове на OGI23, La Muchedumbre, Q-check и The Black Swells са нужния контур в преживяването, което е Wrong Fest 2017.

Нямаме търпение да се отдадем на тяхната посока. WRONG FEST 2017 VAN COCK

コメント


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • yellow logo
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page