top of page

Този град не е достатъчно голям и за двама ни. SWING REPUBLIC.


Задимен клуб, съсредоточени хора и приглушена светлина, спускаща се елегантно, за да очертае интересните предмети по добре избраните мебели, ограждащи дансинга. Всичко изглежда твърде претруфено, тежък парфюм криволичи измежду хора, а белите червени, сини, жълти и лилави лъчи всеки момент ще срещнат някой огромен пръстен, рядка огърлица или скъп часовник. Естествено, безупречното облекло служи за предпазител и подобна пошлост стои извън границите на романса.

Доста приятно е да си представиш такава картина, но какво остава за музиката, какво наистина обживява пространството? Ами, това е електро суингът на Swing Republic. И за да е още по-радикално – сме ги поканили на поляната. Ха.

Swing Republic са модерна електро-суинг банда, която черпи вдъхновение от различни стилове и култури. Те успяват да съчетаят богата душевност с емоцията на света, като използват за това “футуристични” технологии. Оригинално Суинг Републик започват просто с ремикси на суинг парчета, но това скоро прераства в нещо по-голямо.

Съставът на суинг дуото включва Карина Капел и Пер Ебдруп, които заформят доста добра симбиоза помежду си и създават атмосфера, оправдаваща принадлежността им към суинг течението. Всъщност те са толкова добри, че още с първия си албум те печелят наградите за най-добър артист и най-добър албум на “ElectroSwing People Favorite 2011”, което ги изстрелва в редиците на най-добрите артисти в този жанр.

Ето малко от техния свят:

“В града Техвил (Techvile) машините живеят чрез красиви манипулации и физически ритъм. В Емотия (Emotia) звукът и сенките от миналото живеят под формата на легендарни джаз артисти, стари филми и в сложността на емоционалната комуникация. Град Етнико (Ethnico city) е дом на перкусиите и много други иснтрументи. Там се живее в красива дисхармония и взаимно вдъхновение. Провеждат се огромни партита, на които живущите в градовете се събират и се смесват един с друг в една спокойна, но наситена атмосфера. [А Swing Republic са] събирачът на нови стилове и смесици, като градинар на впечатляващ оазис от музика и визуализации.”

На 31.07.2017 Swing Republic издадоха и последното си EP, което се нарича “Musicians”. С огромна доза хумор са поднесени последните им четири парчета, оформящи краткото издание. Още с първата песен, когато чуеш “Mama told me - no musicians” и грейва леко лукава усмивка на лицето ти, та дори когато не си фен, можеш да си представиш защо тази музика е толкова популярна. Добро настроение, танци и сблъсък с теми от ежедневието по един малко по-магичен/ 30-тарски начин. Живот на мафиоти, забрани на алкохол, леки, но добре облечени жени, финансови кризи и междувоенен период. Прекрасен период за световната музика.

Първият ден от грешния фест се очертава една невероятна бъркотия от позитивизъм, съвсем лека меланхолия и много средни пръстове към края на лятото, живота в града и монотонността на ежедневието. Лайн-ъпът, в чиито редици са Миленита, Шкода и Суинг Републик, обещава че, денят ще бъде дълъг и ще се вреже дълбоко в нощта.

А това е само половината... от първия ден.

Swing Republic

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • yellow logo
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page