top of page

Нервна музика и ADD. Перспективите на Mental Architects


Mental Architects са изключително трудни за представяне – музиката им е толкова многопластова, толкова мултисюжетна, че е трудно да се изберат само най-заслужилите за фокус моменти. Много пространства, премного идеи - това са триото от София.

Създадени някъде около 2001 или 2004, после преродени около 2008, Макс, Тони и Ники са може би единствената българска банда, която е дръзнала толкова явно да протегне ръка към post-rock течението. Тук ще направя разликата, че Mental Architects не са в по-ambient края на жанра, а по-скоро клонят към пост-метъл/math-rock вариациите му. Което прави музиката им подходяща не само за изолирана разходка в компанията на слушалки из безскрупулния град, но и за серия от приключенски тремори на живо.

Триото е инструментално, сиреч няма вокал, само тук-таме се появява някое подвикване, което е толкова добре преплетено със звука, че те оставя с впечатлението, че някой около теб го е извикал. Никаква следа от фалш. Това е и основната нотка в студийните им записи. По мое мнение двата им албума и едното им EP са едни от най-висококачествените продукции, вадени от българска банда въобще. Разбира се, и селекцията на продуценти далеч не е случайна, но тук вече навлизаме в детайли.

Съвсем наскоро (Май 2017) Mental Architects издадоха своя последен албум “Ascend”, който е вдъхновен от общото преживяване на триото в изкачването на в. Мальовица. На самия връх е записано заглавното парче от албума, само с две акустични китари и един лаптоп. Чува се вятър, усеща се студен въздух, а мелодията мери пространство със звук.

Определено с такава концепция (подготовка) към самия албум, човек остава с приятното усещане за пътуване през цялата творба. Още не съм имал шанса да ги гледам на живо с изпълнението на “Ascend”, но предполагам, че пътешествието, което ще предложат, няма да остави възможност за разсейване, като пред публиката ще бъдат разкрити всички камъни по пътя, вятърът в гърба, студенината по бузите, както и пепелявото слънце, натискащо небето.

А! Защо нервна музика и ADD? Пуснете си “GO” от EP-то “Patience, Communication, Understanding, Go!” и ще разберете. Това не е музика, която може да ви остави скучаещи.

Трудно бих могъл да си представя по-добра компания в началото на септември. Нямам търпение да разгърнат пост/math rock пъзела си пред мен. Във втория ден на WRONG FEST Mental architects ще ни разведат из обширните пространства на техните перспективи, ще ни направят главни герои на своята музика.

10.09. 2017 Mental Architects @ Wrong Fest

Mental Architects

Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • yellow logo
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page