Please reload

Recent Posts

Назад към несъзнаваното с Monkey3

July 18, 2017

1/2
Please reload

Featured Posts

С Шкода на Wrong Fest

August 28, 2017

 

Петък е или събота, или всъщност всеки един ден от седмицата в зависимост от това кой си избереш и кой можеш сам на себе си да позволиш. Някъде към 8 – 8:30, през септември. Слънцето вече е залязло, а небето, чисто като подигравка с лятото, е хванало загар от прогарящия ден. В готовност си да се просмучеш по улиците на града и да реализираш всеки поглед, всяка дума, абе, всичко що е пряк път към успешното разсейване. Точно тук влиза музиката на Шкода (Шкода 105 ел). Обличаш подходящите дрехи, а отзад цял вариете оркестър надува медни инструменти, които издишат цигарен дим, не се чуват ударите на екзалтирани чаши, но гласът на Сърмата (прозвище: Цецо Хипаря, жанр: култ) вече налива тръпчивото усещане на първите глътки концентрат в устната кухина. Кашляш, слагаш одеколона (въпреки че всички се правим на небрежни) и залиташ към входната врата. Музиката, родена във Велико Търново, но възпитана в бохемските университети наречени „Лорка“ и „Найлона“, те чака.

Тук, ако ми се довериш, си пусни #34. Любопитно е, че във Фейсбук Шкода не могат да бъдат открити, но пък в Spotify са на една ръка разстояние.

Шкода биват описвани като пост-метъл фънк група. Да, това, разбира се, не е вярно, но пък като им послушаш песните може и да ти се стори правдоподобно. Едва ли ще намериш Neurosis с Flea на бас, но музиката им е толкова абсурдна, толкова самоиронична, че те не само са пост-метъл, а са направо пианобар грайндкор със slam poetry.

 

 

Докато преминаваш през #34 е хубаво да ти кажа, че песента е вдъхновена от адреса, на който са живели музикантите от Шкода по време на пребивяването им във Велико Търново. Хаотичните jungle барабани, които носят цялата песен, постепенно изграждат света на облицован с дърво бар, множество от танцуващи хора и искрите помежду им. Сърмата Хари се включва със своите продрани стонове и прокрадва