Please reload

Recent Posts

Назад към несъзнаваното с Monkey3

July 18, 2017

1/2
Please reload

Featured Posts

Нервна музика и ADD. Перспективите на Mental Architects

July 31, 2017

 

 

Mental Architects са изключително трудни за представяне – музиката им е толкова многопластова, толкова мултисюжетна, че е трудно да се изберат само най-заслужилите за фокус моменти. Много пространства, премного идеи - това са триото от София.

 

Създадени някъде около 2001 или 2004, после преродени около 2008, Макс, Тони и Ники са може би единствената българска банда, която е дръзнала толкова явно да протегне ръка към post-rock течението. Тук ще направя разликата, че Mental Architects не са в по-ambient края на жанра, а по-скоро клонят към пост-метъл/math-rock вариациите му. Което прави музиката им подходяща не само за изолирана разходка в компанията на слушалки из безскрупулния град, но и за серия от приключенски тремори на живо.

 

Триото е инструментално, сиреч няма вокал, само тук-таме се появява някое подвикване, което е толкова добре преплетено със звука, че те оставя с впечатлението, че някой около теб го е извикал. Никаква следа от фалш. Това е и основната нотка в студийните им записи. По мое мнение двата им албума и едното им EP са едни от най-висококачествените продукции, вадени от българска банда въобще. Разбира се, и селекцията на продуценти далеч не е случайна, но тук вече навлизаме в  детайли.

 

 

 

Съвсем наскоро (Май 2017) Mental Architects издадоха своя последен албум “Ascend”, който е вдъхновен от общото преживяване на триото в изкачването на в. Мальовица. На самия връх е записано заглавното парче от албума, само с две акустични китари и един лаптоп. Чува се вятър, усеща се студен въздух, а мелодията мери пространство със звук.

Определено с такава концепция (подготовка) към самия албум, човек остава с приятното усещане за пътуване през цялата творба. Още не съм имал шанса да ги гледам на живо с изпълнението на “Ascend”, но предполагам, че пътешествието, което ще предложат, няма да остави възможност за разсейване, като п